Svetovni teden možganov

teden možganov - dms

Med 11. in 17. marcem letos obeležujemo svetovni teden možganov, ki je namenjen ozaveščanju tako laične kot strokovne javnosti o poznavanju živčevja. V Sloveniji akcija poteka pod okriljem slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa.

Možgani so organ, ki leži znotraj glave in nam omogočajo, da lahko mislimo, se odločamo, spremljamo svet okoli sebe in se v njem gibljemo. Za človeški organizem in posledično za možgane je zelo pomembno, da vzdržujemo zadostno količino spanca, uživamo ustrezno prehrano ter se vsakodnevno ukvarjamo s športom in rekreacijo.

Med spanjem se v telesu odvijajo drugačni procesi kot v stanju budnosti. Metabolizem se upočasni, potekajo procesi regeneracije, pride do procesov sproščanja hormonov, ki so v budnem stanju zavrti, kar pa je najpomembneje – počivamo. V budnem stanju pa možgani potrebujejo veliko energije, ki jo prejmejo z dobro prehrano. Za ohranjanje zdravja možganov je najbolj primerna mediteranska prehrana, potrebno pa se je izogibati nasičenim maščobnih kislinam. Poleg hrane in spanca lahko za možgane naredimo veliko tudi s treningom, tako telesnim kot tudi kognitivnim.