Svetovni dan spirometrije

Svetovni dan spirometrije

Svetovni dan spirometrije, ki poteka 27. junija, je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti dihalnega zdravja in zgodnjega odkrivanja pljučnih bolezni. Spirometrija je diagnostična metoda, stara več kot 150 let, s katero merimo pljučno funkcijo, natančneje volumen in hitrost izdihanega zraka. To je ključno orodje za odkrivanje bolezni, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) in druge motnje dihanja. Gre za pomembno preiskavo, ki razkriva zožitve dihalnih pot.

Postopek spirometrije je enostaven in traja le nekaj minut. Pacient v sedečem položaju po navodilih medicinske sestre globoko vdihne in nato skozi ustnik izdihne ves zrak v spirometer. Postopek se ponovi najmanj trikrat. Čeprav je spirometrija varna, ni priporočljiva za ljudi po nedavni operaciji oči, prsnega koša, trebuha ali po srčnem infarktu zaradi tveganja povečanega pritiska v prsni in trebušni votlini.

Na svetovni dan spirometrije vas želimo vzpodbuditi, da preverite svoje dihalne sposobnosti, vas pozvati k opuščanju kajenja, redni telesni aktivnosti, zdravi prehrani in bivanju v čistem okolju.