SVETOVNI DAN BOJA PROTI RAKU

SVETOVNI DAN BOJA PROTI RAKU

 4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku, mednarodni dan za ozaveščanje o raku ter spodbujanje preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja raka.

V Sloveniji podatke o bremenu bolezni zbira Register raka RS, ki je eden najstarejših populacijskih registrov v Evropi in je voden v okviru Onkološkega inštituta Ljubljana. Rak iz leta v leto postaja vse večji javnozdravstveni problem.

V Sloveniji vsako leto zboli15.000 ljudi; trenutno je rak v Sloveniji najpogostejši vzrok smrti pri moških in drugi najpogostejši pri ženskah.

Ali veste, da bi bilo mogoče skoraj polovico vseh rakavih bolezni preprečiti? Zdrav življenjski slog, cepljenje pred okužbo s HPV in virusom hepatitisa B, redna udeležba v presejalnih programih za raka (ZORA, DORA in SVIT) ter življenje v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju imajo na zdravje prebivalstva velik vpliv.

Vsi lahko naredimo torej še danes majhen korak za svoje zdravje ter si z rednimi pregledi ter odzivom na prejeta povabila presejalnih programov lahko rešimo življenje.