Program Svit med nami že 15 let

svit

Marec je tradicionalno mesec boja proti raku debelega črevesa in danke.
Program Svit pri navidezno zdravih osebah, tako moških kot ženskah, v starosti od 50 do 74 let s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa in danke razvil rak ali že imajo začetno obliko raka, in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.
Več kot 4100 odkritih rakov debelega črevesa in danke v 15 letih delovanja ter pri več kot 31.700 osebah odstranjene predrakave spremembe - to so ključni poudarki presejalnega Programa Svit, ki je tem obdobju marsikateremu udeležencu rešil življenje.
Podatki odzivnosti v Občini Kočevje v preteklem letu (2023) znaša 66,68%, v Občini Osilnica 58,73%, v Občini Kostel pa kar 74,51% - kar jih uvršča na 3. mesto po odzivnosti v zdravstveni regiji Ljubljana. 
Informacije o sodelovanju, pomoč pri izpolnjevanju obrazcev in nasveti glede odvzema vzorca so udeležencem na voljo tui na lokalni ravni, v okviru Centra za krepitev zdravja na telefonski številki 01 893 90 56 ali e-naslov ckz@zdkocevje.si