Dan brez dvigala

dvigalo

No Elevators Day (Dan brez dvigal) je uveljavljena mednarodna iniciativa, katere namen je spodbuditi čim več ljudi k vsakodnevnemu gibanju in uporabi stopnic namesto dvigal. Letos obeležujemo 10. obletnico Dneva brez dvigal, ki se praznuje in izvaja zadnjo sredo v aprilu. Letos je torej Dan brez dvigal v sredo, 24. aprila.

POZITIVNI UČINKI HOJE PO STOPNICAH

Vsakodnevna uporaba stopnic namesto dvigala ima številne pozitivne učinke. Zniža nivo stresa, zniža krvni pritisk, pomaga pri nadzoru telesne teže, izboljša telesno pripravljenost in počutje, poleg tega pa se s hojo po stopnicah prihrani čas in varčuje z električno energijo.

PRIPRAVA ZA HOJO PO STOPNICAH

Za hojo po stopnicah ne potrebujete nobene dodatne opreme, znanja, časa in denarja. Brezplačna uporaba stopnic je dostopna povsod. Z izbiro stopnic namesto dvigala lahko brez dodatnega načrtovanja povečate vašo telesno dejavnost čez dan.

UPORABA STOPNIC NA DRUGAČEN NAČIN

Stopnice so tudi odličen pripomoček za učinkovito in zabavno vadbo. S hitro hojo po stopnicah lahko še dodatno izboljšate vašo aerobno vzdržljivost, na stopnicah pa lahko izvajate tudi vaje za krepitev mišic (npr. sklece, dvig na prste, stopanje na visoko stopnico) in vaje za gibljivost. Izberite hojo po običajnih ali tekočih stopnicah namesto dvigala, kjerkoli se vam ponudi priložnost za to (doma, na poti/po opravkih, v službi/v šoli, v prostem času…).

VARNOST IN DOSTOPNOST

Kot pri vsaki telesni dejavnosti, je tudi pri hoji po stopnicah pomembna varnost in dostopnost. Dan brez dvigal je namenjen vsem, izključno hoja po stopnicah pa je namenjena oziroma priporočena ljudem, ki so zmožni hoje po stopnicah brez tveganj za padce. Uporaba dvigal mora biti ves čas dostopna ljudem, ki jih potrebujejo zaradi zdravstvenih težav.

Priporočamo vam, da se nam pridružite in že danes izberete stopnice namesto dvigal. Z uporabo stopnic vztrajajte in ob redni izvedbi opazili boste pozitivne spremembe v vaši telesni pripravljenosti in dobrem počutju.