40 DNI BREZ ALKOHOLA

40 DNI BREZ ALKOHOLA

Vsako leto v postnem času se predlaga posebna odpoved. Gre za simbolno dejanje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. V Sloveniji je to vsaka četrta družina.

Pobuda ni namenjena samo tistim, ki imajo težave, ampak tudi tistim, ki pijemo redko in zmerno, da z izkazano odpovedjo sporočimo okolici, da je alkohola na skupnih dogodkih, v naših skupnosti in družinah preveč.

Škodo zaradi alkohola in trpljenje v številnih družinah lahko zmanjšamo le skupaj.

Alkohol je v Sloveniji eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje.

Vsak dan je zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih 10 oseb. Vsako leto zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, v povprečju umre 650 oseb.

Približno 10 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji povzročijo alkoholizirane osebe. V letu 2015 je zaradi alkohola v prometu umrlo kar 36 oseb, kar predstavlja tretjino nesreč s smrtnim izidom. Pri tem je izredno visoka povprečna alkoholiziranost voznikov povzročiteljev prometnih nesreč,saj presega 1,45 promila.

Vedno več mladih se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Najpogosteje ga dobijo doma in pri prijateljih.

S številkami pa ni mogoče izmeriti stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom.

Z vidika zdravja varna količina alkohola ne obstaja. Niso problem samo bolezni, fizične posledice pitja alkohola, poškodbe ali smrti. Posledice se kažejo tudi v odnosih, družini, službi oz. v celotni družbi. Ker smo kot družba, ki živi v mokri kulturi, zelo dopustljivi pri pitju in opijanju, se posameznik težko zaveda, da je že dolgo na meji škodljivega pitja alkohola in da je korak do zasvojenosti zelo majhen. Pot iz zasvojenosti v zdrav način življenja pa je zelo dolga in naporna, tudi če nam ob strani stoji strokovnjak. Zato je še toliko bolj pomembno zgodnje prepoznavanje, svetovanje in pomoč osebi, ki pije tvegano ali škodljivo in še ni odvisna od alkoholnih pijač. Ta pozornost naj bo usmerjena tudi nase, ne le na druge.

Kadar pri sebi zaznate povečano pitje alkohola ali pomislite, da so naše težave z zdravjem ali v odnosih z bližnjimi povezane z vašim pitjem alkohola, se lahko posvetujete tudi s strokovnjakom iz našega Centra za krepitev zdravja Kočevje.

Nudimo delavnico za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola oz. SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), ki se izvaja v okviru preventivnega programa Skupaj za zdravje za odrasle. Udeležba je brezplačna za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem, za sodelovanje ni potrebna napotitev zdravnika. Gre namreč za individualna srečanja, na katerih vam bo strokovni delavec nudil oporo, da svoj odnos do pitja alkohola pobliže pogledamo in se posvetimo urejanju svojih pivskih navad. Vodil vas bo skozi pet temeljnih in vzdrževalni srečanji, skozi katera boste osvojili nov, bolj zdrav način življenja, brez tveganih vedenj.

Za več informacij nas lahko kontaktirate na tel. številko 01 893 90 56 ali e-pošti ckz@zdkocevje.si.