SVETOVNI DAN BOJA PROTI AIDSU

AIDS

1. DECEMBRA obeležujemo Svetovni dan boja proti AIDSU.

Skozi leta je postal eden najbolj obeleženih in prepoznanih mednarodnih zdravstvenih dni. Simbolna rdeča pentlja vsako leto predstavlja priložnost za ozaveščanje, spomin na tiste, ki so bolezni podlegli, v zadnjih 30 letih smo dosegli ogromen napredek, saj danes tri od štirih oseb, ki živijo s HIV-om, poznajo svoj status.

Do 22. 11. 2022* so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zabeležili 37 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je 5 več kot v enakem obdobju lani). Poleg tega se je v Sloveniji začelo zdraviti tudi 15 oseb, ki so imele okužbo prepoznano že pred letom 2022 v tujini. Največ  novih okužb je bilo tudi zabeleženih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Med intravenskimi uporabniki drog, nosečnicami in otroci ni bilo novih okužb. Zabeleženi sta bili 2 smrti oseb, z okužbo s HIV, vendar ne zaradi aidsa.

Še vedno velja, da je preventiva najučinkovitejše »zdravilo«. Okužbo namreč preprečimo z varnim spolnim vedenjem. Testiranje na HIV je smiselno okrepiti med mladimi in pri osebah, ki imajo večjo možnost izpostavljenosti HIV-u. Žal so v javnosti še vedno prisotni stigma, diskriminacija in strah, ki odvračajo ljudi od odgovornega pristopanja k testiranju na HIV.

Da bi omejili obolevanje in umrljivost med okuženimi s HIV, moramo vsem zagotoviti kakovostno zdravljenje in oskrbo, ki vključuje tudi zdravljenje drugih spolno prenesenih okužb, psihosocialno podporo, svetovanje za varnejšo spolnost ter podporo pri obveščanju partnerjev. Stremeti moramo tudi k zmanjševanju njihove stigmatizacije in diskriminacije v zdravstvenih ustanovah in javnosti.

PRIPNI SI RDEČO PENTLJO!