28. julij: Svetovni dan hepatitisa

28. julij: Svetovni dan hepatitisa

28.julija obeležujemo svetovni dan hepatitisa. Namen tega dne je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih.

Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med katerimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E, ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa.

 Okužba s hepatitisom B je lahko kronična. Prenaša se z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z okuženimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo, pri izmenjavi pribora za injiciranje drog, in z matere na otroka. Preventiva: uporaba kondoma in sterilnega pribora pri injiciranje drog ter cepljenje.

Okužba s hepatitisom A ni kronična in je pogost spremljevalec slabih higienskih razmer. Prenaša se s socialnimi stiki, kot so prenos z okuženimi rokami ali s predmetom. Preventiva: upoštevanje higienskih standardov in redno umivanje rok ter cepljenje.

Okužba s hepatitisom C je lahko kronična. Prenaša se s krvjo in njenimi pripravki, z nezaščitenimi spolnimi odnosi in pri prebadanju kože ali sluznice (tetoviranje, pirsing). Preventiva: uporaba kondoma in sterilnega pribora ob prebadanju kože, injiciranju v kožo. Cepiva ni.

Preventivni ukrepi predstavljajo dosledno uporabo kondoma izven stalnega monogamnega partnerstva in abstinenco od ilegalnih drog oziroma dosledno uporabo sterilnih igel pri prebadanju kože in sluznic.

Pomemben preventivni ukrep je tudi testiranje, kadarkoli obstaja sum na okužbo, saj je pravočasno zdravljenje ključ do preprečevanja resnih posledic omenjenih bolezni.